Οι φοιτητές του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στελέχη της «CargOps», είναι οι μεγάλοι νικητές του 4ου Φοιτητικού Διαγωνισμού Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up 2018» που διοργάνωσε το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece με την ευγενική συμμετοχή της MetLife, την Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018.

Ο διαγωνισμός διεξήχθεί για τρίτη χρονιά στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»  και το πρώτο βραβείο απένειμε ο κ. Γιώργος Γεράρδος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Πλαίσιο».

Η νικήτρια ομάδα «CargOps» δημιούργησε ένα «έξυπνο κοντέϊνερ», που μπορεί να ειδοποιεί τον ιδιοκτήτη του εμπορεύματος αλλά και το μεταφορέα για τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας των μεταφερόμενων προϊόντων σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής μέχρι να φθάσει στον πελάτη αλλά και να εκπέμπει σήμα κινδύνου στην περίπτωση που υπάρξει παραβίαση ή παρέκκλιση από το προκαθορισμένο δρομολόγιο.

Ο Νικόλας Δουρελιάδης, Τεχνολογικός Διευθυντής της φοιτητικής «εταιρείας» «CargOps» δήλωσε μεταξύ άλλων: «Μια εφαρμογή σαν τη δικιά μας που θα μπορεί να εξασφαλίζει την παρακολούθηση και την ασφαλή άφιξη των προϊόντων είναι κάτι που λείπει από την αγορά. Είμαστε ενθουσιασμένοι που καταφέραμε να πείσουμε ότι η ιδέα μας είναι καινοτόμα, με παγκόσμια προοπτική και να κερδίσουμε το 1ο βραβείο του Ελληνικού Διαγωνισμού του ΣΕΝ/Junior Achievement Greece. Θα βάλουμε τα δυνατά μας να διακριθούμε και στον Ευρωπαϊκό Φοιτητικό Διαγωνισμό «Εnterprise Challenge 2018» του Junior Achievement Europe που θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα της Λετονίας στις 25-27 Ιουνίου 2018».

Η κα Λίτσα Παναγιωτοπούλου, Επίτιμη Πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece και επικεφαλής της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού «JA Start Up 2018» τονίζοντας είπε,  «Λειτουργεί με αισθητήρες και λήψη δεδομένων μέσω κινητού τηλεφώνου έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν τον έλεγχο του εμπορεύματος και να μπορούν να παρέμβουν άμεσα σε περίπτωση προβλήματος. Η ομάδα έχει πολύ θετική ενέργεια και πάθος για την ιδέα της και για αυτό είμαι πολύ αισιόδοξη ότι θα διακριθεί και στην Ευρώπη».

Το 2ο βραβείο του διαγωνισμού «JA Start Up», κέρδισε η ομάδα «Εvent-or» από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μια καινοτόμα πλατφόρμα σχεδιασμού και συμβουλευτικής για την υλοποίηση εκδηλώσεων στην οποία  μεταξύ άλλων προτείνονται κατάλληλοι επαγγελματίες ή αναλαμβάνεται εξ ολοκλήρου η υλοποίηση της διοργάνωσης, ενώ το  3ο βραβείο του διαγωνισμού «JA Start Up» απονεμήθηκε στην ομάδα «R-Boost», του Συλλόγου Αποφοίτων του ΣΕΝ/JA Greece, μια πρωτοποριακή υπηρεσία ανακύκλωσης που την περιγράφουν ως «Uber» για ανακυκλώσιμα απορρίμματα. Πρόκειται για μια εφαρμογή που οργανώνει την ανακύκλωση στην Ελλάδα με μια κατ΄ οίκον υπηρεσία παραλαβής των ανακυκλώσιμων και μεταφοράς τους στα κατάλληλα πιστοποιημένα εργοστάσια.

Στην 4η και 5η θέση διακρίθηκαν οι ομάδες «Giarduino» (ΟΠΑ) και «Techsplash.gr» (ΟΠΑ), αντίστοιχα.  Οι νικητές του πρώτου και του δεύτερου βραβείου κέρδισαν συμμετοχή απ’ ευθείας στο 2ο στάδιο του διαγωνισμού «i-bank» της Εθνικής Τράπεζας.

Σε όλες τις 11 φοιτητικές ομάδες που διαγωνίσθηκαν απονεμήθηκαν έπαινοι συμμετοχής από τα στελέχη του ΣΕΝ/JA Greece καθώς και το πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους startuppers και νέους επιχειρηματίες, το εγχειρίδιο  Toolkit των Start-Ups της Επιτροπής ΕΙΕ του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Το διαγωνισμό «JA Start Up» διοργάνωσαν ο Learning Director του ΣΕΝ/JA Greece Μάνος Παυλάκης και η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων Eλένη Χελιώτη, υπό την εποπτεία του Γενικού Διευθυντή Αργύρη Τζικόπουλου.