Έρευνα: Οι «νυχτερινοί» τύποι τρώνε λιγότερο υγιεινά από τους «πρωινούς»

Περισσότερο επιρρεπείς στα όχι και τόσο υγιεινά φαγητά φαίνεται πως είναι οι άνθρωποι που ξυπνούν και κοιμούνται αργότερα, σύμφωνα με μία νέα φινλανδική επιστημονική έρευνα.

Αντίθετα, κατά την ίδια έρευα, όσοι ξυπνούν και κοιμούνται πιο νωρίς, ενστικτωδώς επιλέγουν μια πιο υγιεινή διατροφή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μίρκα Μαουκόνεν του Φινλανδικού Εθνικού Ινστιτούτου για την Υγεία και την Ευεξία στο Εσλίνκι, ανέλυσαν στοιχεία για 1.854 άτομα ηλικίας 25 έως 74 ετών, συσχετίζοντας τις διατροφικές συνήθειές τους με τις συνήθειές τους για τον ύπνο.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, τους «πρωινούς» και τους «νυχτερινούς» τύπους, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν ότι οι δεύτεροι, τις καθημερινές, έτειναν να τρώνε τροφές με περισσότερη ζάχαρη, λίπη (και κορεσμένα), καθώς και υδατάνθρακες.

Τα σαββατοκύριακα, οι διαφορές ήταν ακόμη μεγαλύτερες, καθώς οι βραδινοί τύποι έτρωγαν σαφώς περισσότερα λίπη και ζάχαρη σε σύγκριση με εκείνους που ξυπνούν νωρίς.

Επιπλέον οι πρώτοι έτρωγαν σε πιο ακανόνιστες ώρες, καθώς και διπλάσια σνακ σε σχέση με τους δεύτερους.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας, «οι “βραδινοί” τύποι είναι πιο επιρρεπείς στο να ζουν ενάντια στον εσωτερικό βιολογικό χρόνο τους. Η κοινωνία μας όμως είναι κατά βάση δομημένη έτσι ώστε να ταιριάζει καλύτερα τους “πρωινούς” τύπους».

Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα παχυσαρκίας «Obesity».