κινητη μοναδα παραγωγης ελαιολαδου

Νέα βήματα καινοτομίας κάνει η τουρκική εταιρίας παραγωγής ελαιολάδου και τροφίμων Nar Gourmet, υπό την υποστήριξη του Τουρκικού Υπουργείου Γεωργίας, με ένα πρότζεκτ που θα φέρει –κυριολεκτικά- το ελαιοτριβείο στο χωράφι. Ελαιόκαρπος από τις επαρχίες Χατάϋ, Αττάλεια, Μερσίν, Μάνισα και Αϊβαλί, μπορεί πλέον να επεξεργαστεί μέσα σε μόλις δύο ώρες μετά τη συγκομιδή, μέσω της κινητής μονάδας επεξεργασίας ελαιοκάρπου της εταιρίας.

Το έργο έχει επίσης ένα διεθνή σκοπό: Να συγκεντρώσει γενετικό υλικό από ντόπιες ποικιλίες ελιάς από τις προαναφερόμενες περιοχές της Τουρκίας και να τις προωθήσει διεθνώς. Σημειώνεται ότι η Nar Gourmet, αποτελεί πρωτοπόρο εταιρία στην αγορά τροφίμων φυσικής προέλευσης ,με ειδικότητα στις μαρμελάδες και το ελαιόλαδο ενώ τα προϊόντα της διατίθενται σε περισσότερα από 600 σημεία πώλησης σε όλη την Τουρκία αλλά επίσης εξάγονται στο εξωτερικό, όπως στις Η.Π.Α, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Γερμανία.

Ο Σαμίρ Μπαϊρακτάρ, διευθύνων σύμβουλος της Nar Gourmet δήλωσε «Ο σκοπός της κατασκευής της κινητής μονάδας επεξεργασίας ελαιολάδου είναι να μεταφέρει τη γεύση από τους ελαιώνες στο τραπέζι μας, χωρίς να θυσιάσουμε την ποιότητα. Με τον τρόπο αυτό, το υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο θα μπορέσει να παράγεται σε περιοχές με λίγες εκτάσεις ελαιώνων όπου θα ήταν οικονομικά ασύμφορο να ιδρυθεί ελαιοτριβείο. Το κινητό ελαιοτριβείο θα υποστηρίξει την παραγωγή των μικρών ελαιοπαραγωγών και τις τοπικές ποικιλίες οι οποίες δεν έχουν μέχρι στιγμής γίνει γνωστές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».

 Σημειώνεται ότι για την κατασκευή του φορτηγού-ελαιοτριβείου επενδύθηκαν 320.000 τουρκικές λίρες (144.251 δολάρια) ενώ αναμένεται να διανύσει 4.100 χιλιόμετρα.

Και μην ξεχνάμε… Το 10% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου κατέχει η Ελλάδα την τελευταία πενταετία, κατακτώντας την 3η θέση στον παγκόσμιο χάρτη παραγωγής ελαιολάδου καθώς και τη δεύτερη θέση στην κατάταξη των ελαιοπαραγωγών χωρών του πλανήτη κατά την εμπορική περίοδο 2016-2017, με παραγωγή που έφτασε τους 260.000 τόνους!

 Αναστασία Κατσούλα,

Τεχνολόγος Τροφίμων