Ελληνικo Γιαοyρτι με Προστατευoμενη Γεωγραφικh eνδειξη!

Με Υπουργική Απόφαση, που αναρτήθηκε στην Διαύγεια, συστήνεται 14μελής Ομάδα Εργασίας με έργο της το συντονισμό και την ενημέρωση των συλλογικών φορέων παραγωγής του ελληνικού γιαουρτιού, καθώς και των παραγωγών της πρώτης ύλης, προκειμένου να συναποφασιστούν και να προετοιμαστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες ενός φακέλου υποβολής αίτησης καταχώρισης της ονομασίας «Ελληνικό Γιαούρτι» στο ενωσιακό Μητρώο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ΠΟΠΠροστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης ΠΓΕ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη.

Η φήμη του ελληνικού γιαουρτιού, ενός παραδοσιακού προϊόντος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, έχει προ πολλού ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα. Όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν τη συμβολή του σε μια ισορροπημένη διατροφή. Χρέος μας, λοιπόν, είναι να διερευνήσουμε όλες τις δυνατότητες έτσι ώστε η προστιθέμενη αξία αυτού του προϊόντος, να παράγεται σύμφωνα με την ελληνική παράδοση και αποκλειστικά από ελληνικό γάλα, μένοντας στον τόπο μας. Στόχος μας είναι να προωθήσουμε στην τεράστια αγορά της ΕΕ το ελληνικό γιαούρτι, δήλωσε ο κ. Χαρακόπουλος.

Προχωράμε σε ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την κατοχύρωση του παραδοσιακού εθνικού μας προϊόντος, του ελληνικού γιαουρτιού, που φημίζεται για τα ιδιαίτερα και μοναδικά ποιοτικά του χαρακτηριστικά, στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές παράλληλα με την ανάδειξη του ελληνικού γιαουρτιού, προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ελληνικής κτηνοτροφίας και η διασφάλιση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων που παράγουν την πρώτη ύλη, καθώς και των παραγωγών του προϊόντος, ανέφερε ο κ. Αποστόλου.

Ο κ. Πεβερέτος, τόνισε ότι το όφελος για το ελληνικό γιαούρτι θα είναι μεγάλο, αφού θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε το προϊόν μας, το οποίο προσπαθούν να σφετεριστούν διάφορες χώρες λόγω τις ολοένα αυξανόμενης ζήτησής του από τους καταναλωτές. Θα υπάρξει όφελος για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, αφού θα έρθουν στη χώρα μας επενδύσεις από γαλακτοβιομηχανίες που θέλουν να παράγουν ελληνικό γιαούρτι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστικό της εμπορικής πορείας τους ελληνικού γιαουρτιού είναι ότι την τελευταία τριετία η αξία των εξαγωγών έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία μας, το 2016 η αξία των ελληνικών εξαγωγών αγγίζει τα 150 εκατ.€.

Και μην ξεχνάτεΤο ελληνικό γιαούρτι έχει γίνει ένα από τα πιο επιτυχημένα εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας μας. Είναι διάσημο σε όλο τον κόσμο για την παχύρρευστη κρεμώδη υφή και την υπέροχη γεύση του! Απαραίτητο στο καθημερινό διαιτολόγιο μικρών και μεγάλων, αποτελεί μια πολύτιμη και εύπεπτη τροφή με υψηλή βιολογική αξία. Βοηθά στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού συστήματος και γενικότερα στη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού!

Αναστασία Κατσούλα,

Τεχνολόγος Τροφίμων