Εξοικονομηση καυσιμου εως 50% χαρη σε ελληνικα μηχανηματα!

Ερευνητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και ο κ. Τσιροπουλος ιδρύσαν την εταιρεία AGENSO μετατρέποντας σε πράξη μια ερευνητική δραστηριότητα που αφορά στη μείωση έως 50% καυσίμου των μηχανημάτων και βελτιστοποίηση του εδάφους. Η εταιρεία ασχολείται με τις τελευταίες αλλαγές δυο εργαλείων ευφυούς γεωργίας τα οποία κατασκευάζονται στην Ελλάδα, το EFFiTILL και το EFFiSPRAY, που έχουν ως ρόλο τις εργασίες κατεργασίας του εδάφους και τον ψεκασμό αντίστοιχα, με τελικό σκοπό τη μείωση των εισροών.

Το EFFiTILL είναι ένα εργαλείο που απευθύνεται στη διαδικασία της κατεργασίας του εδάφουςΕίναι ένα σύστημα που μπαίνει ανάμεσα στον ελκυστήρα και στα παρελκόμενα και μετράει δυνάμεις. Μετράει, το φορτίο του ελκυστήρα και υπολογίζει πόση δύναμη χρειάζεται για να τραβήξει το μηχάνημα οργώματος, δηλαδή υπολογίζει και εμφανίζει στον παραγωγό την ταχύτητα και τις στροφές με τις οποίες θα πρέπει να κινηθεί ο ελκυστήραςΟι πληροφορίες που συλλέγονται αποστέλλονται στο κινητό του χρήστη σε πραγματικό χρόνο. Σημαντικό όφελος είναι η μείωση καυσίμου έως 50% και η εξοικονόμηση χρημάτων, όπως και η βελτιστοποίηση της κατεργασίας του εδάφους, ενώ παράλληλα υπάρχει 30% μείωση σε εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. Τα παραπάνω αποτελέσματα έχουν προκύψει από την πειραματική εφαρμογή του εργαλείου στην Ελλάδα και την Αγγλία, ενώ τώρα γίνονται δοκιμές στη Δανία, οι οποίες χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Το EFFiSPRAY έρχεται για να λύσει το πρόβλημα του ψεκαστικου νέφους. Υπάρχει μεγάλο θέμα με την αποδοτικότητα του ψεκασμού, καθώς σε μη ευνοϊκές καιρικές συνθήκες (ταχύτητα ανέμου, υψηλή θερμοκρασία κ.λπ.) επηρεάζεται η αποτελεσματικότητά του, με συνέπεια να χρειάζεται επανάληψη στους ψεκασμούς. Το συγκεκριμένο εργαλείο, το οποίο είναι κατασκευασμένο για οπωρώνες και αμπέλια, υπολογίζει, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, την ιδανική ημέρα και ώρα για τον ψεκασμό, για το διάστημα των επόμενων τριών ημερών. Το EFFiSPRAY είναι ένα λογισμικό του οποίου η ακρίβεια αυξάνεται, αν γίνει προσθήκη μετεωρολογικού σταθμού στο χωράφι. Επίσης, αν γίνει προσθήκη ενός συστήματος στο ψεκαστικό, που κατασκευάζει η εταιρεία, τότε αυξάνονται οι δυνατότητές του, αλλάζοντας λίγο τις ρυθμίσεις, χωρίς να χρειαστεί να σταματήσει ο παραγωγός τον ψεκασμό, ώστε να εφαρμοστεί η επιθυμητή ποσότητα. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεταβλητή δόση ψεκασμού, ανάλογα με την ηλικία των δέντρων και τις ανάγκες τους.

Έως το τέλος του 2017, αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα δύο αυτά εργαλεία, και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν πριν την επομένη καλλιεργητική περίοδο. Τα συγκεκριμένα εργαλεία μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε τύπο μηχανήματος, ανεξαρτήτως ηλικίας και μοντέλου. Σκοπός είναι να κατασκευάζονται πρωτότυπα και καινοτόμα εργαλεία, που θα μειώσουν το κόστος αλλά θα συμβάλουν και στην αύξηση της παραγωγής.

Και μην ξεχνάτεΑρκετά είναι τα τμήματα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που προσφέρουν στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίαςμε την ανάπτυξη μεθόδων και εργαλείων για την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων με ιδιαίτερη έμφαση στο έδαφος, την διαχείριση των υδατικών πόρων και τις τεχνικές των αρδεύσεων, τις γεωργικές κατασκευές, το γεωργικόμηχανολογικό εξοπλισμό, τις εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη γεωργία και την προστασίααξιοποίηση του γεωργικού περιβάλλοντος γενικότερα!

Αναστασία Κατσούλα,

Τεχνολόγος Τροφίμων