Ο Αντώνης είναι ένα νέο παιδί με πολύ κέφι και όρεξη για δουλειά αλλά και με μια σημαντική διάκριση που του προετοιμάζει το έδαφος για μια πολύ ενδιαφέρουσα πορεία στη μαγειρική σκηνή της χώρας μας και γιατί όχι και της διεθνούς γαστρονομίας. Με το πιάτο του «Αρχέγονον», αναδείχθηκε ως ο καλύτερος νεαρός μάγειρας στον ημιτελικό  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που έγινε στη Σύρο και ετοιμάζεται πυρετωδώς για τον τελικό των  European young chef awards 2018 που θα διεξαχθεί στην Ιρλανδία τον Νοέμβριο, για να διεκδικήσει με αξιώσεις  μια σημαντική διεθνή  διάκριση ανάμεσα σε κορυφαίους νέους chef από όλη την Ευρώπη. Του ζητήσαμε να μοιραστεί μαζί μας λίγα πράγματα γι’ αυτόν και το έκανε με πολύ χαρά και κυρίως με πολύ σεμνότητα!

 

Αντώνη, πότε μπήκες για πρώτη φορά στην κουζίνα και τι φαγητό μαγείρεψες;

Η πρώτη μου φορά σαν επαγγελματίας ήταν το 2015. Για να πω την αλήθεια δεν θυμάμαι τι ακριβώς μαγείρεψα αλλά θυμάμαι έντονα την ανυπομονησία, την αγωνία και την όρεξη που είχα για αυτό που αρχίζει.

Πες μας ένα street food και μια guilty pleasure που δεν θα βαρεθείς ποτέ να τρως; 

Νομίζω πως δεν θα μπορούσα ποτέ να πω όχι σε ένα ζεστό bao bun. Όσο για το ποια είναι η πιο «ένοχη απόλαυση» θα επέλεγα την βάφλα.

 Ποιον θεωρείς μέντορά σου στην κουζίνα και μια συμβουλή που σου έδωσε και την ακολουθείς πιστά;  

Τον Άκη Αμηρά, Ηead chef των εστιατορίων του SantAnna, γιατί με έχει βοηθήσει κυρίως ως μάγειρα αλλά και ως άνθρωπο. Μια από τις συμβουλές του είναι να είμαι ο εαυτός μου.

 Πες μας έναν Έλληνα ή ένα διεθνή chef που σε εμπνέει όχι μόνο με τη μαγειρική του αλλά και με την προσωπικότητά του;

Η αλήθεια είναι ότι από την αρχή της σταδιοδρομίας μου είχα ξεχωρίσει τον Alex Atala, πρώτα ως σεφ και αργότερα σαν άνθρωπο. Επικεντρώνεται πολύ στα τοπικά προϊόντα της γενέτειρας του της Βραζιλίας και προσπαθεί εδώ και χρόνια να ανεβάσει το γαστρονομικό της επίπεδο.

Ένα πρωτότυπο πιάτο τι θέλει, τεχνική ή φαντασία;

Σίγουρα ένα από τα βασικά συστατικά ενός πρωτοτύπου πιάτου είναι η φαντασία. Παρ’ όλα αυτά δεν αρκεί αν δεν υπάρχει η εμπειρία και η ανάλογη τεχνική κατάρτιση.

 Πως εμπνεύστηκες το “Αρχέγονον”, το πιάτο που σου έδωσε την πρώτη θέση  στον ημιτελικό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου  και το εισιτήριο για την Ιρλανδία και τον τελικό των European Young Chef Award 2018, τον Νοέμβριο;

Προσπάθησα με το «Αρχέγονον» να συνδυάσω  την παράδοση και τα τοπικά προϊόντα  με κάποιες εξελιγμένες τεχνικές. Το «Αρχέγονον» είναι ουσιαστικά η δεύτερη φάση της εξέλιξης της κακαβιάς και μια προσπάθεια να σερβίρεται πρωτοποριακά μια από τις αρχαιότερες σούπες που είναι και παραδοσιακό φαγητό των ψαράδων.

 Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που έκανες όταν έμαθες για την πρωτιά σου;

Άρχισα να σκέφτομαι το επόμενο βήμα μου που είναι η προετοιμασία για το μαγειρικό μου ταξίδι στον τελικό της Ιρλανδίας.

 Με τι υλικά μαγειρεύεις τα όνειρά σου για το  μέλλον σου στις κουζίνες;

Ανυπομονώ για το μέλλον μου στις κουζίνες και σίγουρα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσω είναι η ταπεινότητά και η όρεξη για δουλειά.

Αντώνη the sky is the limit για σένα;

Θα συμφωνήσω πως δεν υπάρχουν όρια και ότι για τον καθένα το όριο είναι ο εαυτός του.

Αντώνη σ΄ ευχαριστούμε και σου ευχόμαστε καλή επιτυχία στον διαγωνισμό και στα όνειρά σου!